HTML

Friss topikok

  • Zosa22: Szia! Az Écsy Kft-től (www.ecsy.hu/) vettem az enyémet, a Soroksári úton van a boltjuk. Katalógus... (2014.01.22. 14:36) Csokis poszt
  • cgitar: Ha megosztanád a kőrözött receptjét is velem nagyon örülnék :) (2012.03.08. 21:37) Hamis túrógombóc kölesből
  • cirl: köszönöm, várjuk már nagyon a csokireceptet! :) a thina is tetszik, főleg, hogy ennyire egyszerű.... (2012.02.03. 12:17) Vörösáfonyás-zabpelyhes cookie
  • danisoft: Ez az egyik legfinomabb süti, amit ettem, pedig mondhatom, elég nagy a verseny itthon! :) (2011.10.08. 15:43) Tökéletes brownie
  • 194408: Ismerőseimnél problémát szokott okozni a knédligombóc szalvétába kötése,ezt is a felvidéken tanult... (2010.12.02. 22:35) Kacsapecsenye párolt káposztával és knédlivel

Linkblog

2010.10.05. 09:08 Zosa22

Receptek veszélyeztetett terheseknek

Először is, íme a magyarázat, miért nem ment a blog mostanáig… De most végre nekiáltam, és egy sorstárs kérésére összeszedtem azokat a dolgokat, amik nekem sokat segítettek a szigorú fekvés hónapjai alatt.

A cím kicsit megtévesztő, mert ezek nem olyan receptek, hogy mit egyen a kismama, hanem hogy mihez kezdjen hogy ne haljon éhen a család, ha hosszabb fekvésre kényszerül, és nincs kéznél egy nagymama, aki főz. Nekünk szerencsénk volt, mert van ilyen nagymamánk, de azért egyszer-egyszer rászorultam arra, hogy főzzek a szigorú fekvés ideje alatt is.
Szóval a most következők nem annyira receptek, inkább csak ötletek, hogyan lehet minél kevesebb fáradtsággal, tűzhely mellett álldogálással ebédet főzni a családnak.

Általános szempontok, könnyítések:

  • Szüneteket beiktatva
  • Sok részfolyamatra feldarabolható főzés
  • Előkészítés kevés álldogálással, inkább ülve vagy félig fekve
  • Nagy segítség a konyhában egy bárszék vagy magasabb hokedli

 

Barátaink, a tészták - 2x felkeléssel elkészíthető

A legkényelmesebb, csak sok vizet kell forralni (ezt lehet vízforralóban is, még gyorsabb), kis só, zutty bele a tészta, vissza a kanapéra vízszintbe, aztán elég legközelebb akkor kimenni a konyhába, ha már elkészült. A variációk száma szinte végtelen, egyrészt a tészták maguk is rendkívül változatosak, az már önmagában egy élmény a kétévesnek, amikor elmennek apával tésztákat vásárolni, és hozzák haza boldogan a fusilliket, farfalle-ket, pennéket, színes rotelléket, rigattonikat :). Ezeket aztán lehet fogyasztani túróval, tejföllel, sajttal, ketchuppal, előző napról maradt spenóttal, lecsóval, mákkal, lekvárral, vészhelyzetben akár bolti kész sugo-val, pestoval - a lényeg, hogy ne kelljen főzni.
 Logikailag ide tartoznak még a zacskós rizs és társaik, amiket egyébként szintén „lenéz” az ember, de ilyenkor azért jó szolgálatot tudnak tenni…

 - 3x felkeléssel elkészíthető
Ha már egy fokkal vagányabb az anyuka, akkor lehet házilag készíteni a sugot, illetve csőben megsütni – itt annyi a bonyolítás, hogy a leszűrt tésztát össze kell keverni valamivel, vagy jénaiban zöldségekkel, sonkával, baconnel, ilyesmivel rétegezni, tetejére sajt és mehet 20 percre a sütőbe. (Ez egy kicsivel több konyhai álldogálást igényel, de sokkal jobban esik, és olyan „igazibb” étel élmény). Figyelem: direkt nem lasgne-t írtam, mert ez nem az! a besamellt, ragut felejtsük el, illetve majd akkor szórakozzunk vele, ha van elég erőnk és időnk háromnegyed óráig álldogálni és kevergetni, továbbá még fél órát mosogatni!

Főzelékek és zöldségételek - 2x, egy rövidebb és egy hosszabb felkelés
A tésztákkal az a baj, hogy egy idő után egyrészt megunjuk őket (na jó, a fiam nem :)) másrészt azért tápanyagok bevitele szempontjából nem mondhatók ideálisnak (erős szénhidrát-irányú eltolódás). Viszont a kanapén fekvés/fotelben ülés felpolcolt lábakkal ideális testhelyzet hosszú, pepecs zöldségpucoláshoz. Pl. nagyobb mennyiségű zöldborsót megpucolni, zöldbabot vágni, cukkinit kockázni, vagy pláne patiszont hámozni (amire az embernek egyébként sosincs rendesen ideje, hogy művészien körbefaragja a csillag csúcsait) az most minden belefér. Érdemes viszont arra figyelni, hogy az utána készítendő kaja mennyi álldogálást igényel, én pl. a lecsót csak felesben vállaltam be (felvágtam rengeteg paprikát és paradicsomot, de a kevergetést ráhagytam másra), viszont a zsenge zöldborsót nem volt ügy vajon egy pillanat alatt megpárolni.

 - 3x, rövidebb-hosszabb-rövidebb felkelés
Itt is nagy segítség a sütő, jó kis töltött cukkinit, patiszont, karalábét lehet ilyenkor készíteni, a tölteléket viszonylag könnyű összekeverni (apával kész ledarált húst kell vetetni!), beletölteni a kivájt tökfélébe és már mehet is a sütőbe, anya pedig vissza a kanapéra. 

Rakottasok és társaik - 3 vagy 4 x, rövidebb-rövidebb-hosszabb-rövidebb felkelés
Ide tartozik minden egymásra rétegezett és utána sütőben megsütött étel, a rakott krumplitól a muszakáig. A részfolyamatok száma attól függ, hogy az alapanyag igényel-e előfőzést, vagy sem (héjában megfőzni a krumplit, káposztát, padlizsánt előkészíteni, stb.) Ha igen, az első lépés ezeket feltenni főzni. Pihenés után a második ezeket hámozni, pucolni, felvágni, stb. - természetesen ülve. Ha kész, jön az étel definitív összeállítása (rétegzés), és utána már csak akkor kell felkelni, ha a beállított óra szól, hogy kész az ebéd! :) Legnagyobb előnyük, hogy ezek már igazi ételek, szénhidráttal, zöldséggel és hússal.

Kelt tészták- a kenyérsütőgép újrafelfedezése
Az előző posztban már megírtam, mennyire jó szolgálatot tehet ilyenkor a kenyérsütőgép. Egy jó recepttel és a tésztakészítő funkcióval 3x felkeléssel is lehet finom sütit sütni a családnak, első körben a gyümölcsös lepényeket ajánlom, azokkal van a legkevesebb munka. 1. lépés - hozzávalók beadagolása a gépbe, majd másfél óra pihi (ezalatt elő lehet készíteni a szilvát pl., megmosni, felezni, szigorúan ülve!). Ha elkészült a tészta, nem kell a tepsi kivajazásával szórakozni: egy löttyintésnyi étolajat szétkenve az alján ugyanazt az eredményt érjük el (persze még jobba szilikonos sütőforma, ha van). Az elkészült tésztát csak bele kell egyengetni a tepsibe, majd rányomkodni a szilvákat - a fiam lelkesen segített szilvát pakolni és reklamált, amikor elfogyott az üres hely! :), majd bedobni a hideg sütőbe (hogy addig is keljen, amíg bemelegszik a sütő) és kb. fél óráig sütni, mondjuk légkeveréssel. Aki nem bírja ki, és kiszaladgál a konyhába lesni a sütit, az magára vessen! :)
A végén még melegen meg lehet szórni fahéjas porcukorral.

Bevált édes kelttészta receptem:

  • 350 g rétesliszt
  • 50 g cukor
  • 1,5 tk szárított élesztő
  • 130 ml tej
  • 1 tojás
  • 80 g étolaj

Szólj hozzá!

Címkék: kismama könnyű kenyérsütőgép mamakonyha


A bejegyzés trackback címe:

https://torokparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr72345837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása