HTML

Friss topikok

  • Zosa22: Szia! Az Écsy Kft-től (www.ecsy.hu/) vettem az enyémet, a Soroksári úton van a boltjuk. Katalógus... (2014.01.22. 14:36) Csokis poszt
  • cgitar: Ha megosztanád a kőrözött receptjét is velem nagyon örülnék :) (2012.03.08. 21:37) Hamis túrógombóc kölesből
  • cirl: köszönöm, várjuk már nagyon a csokireceptet! :) a thina is tetszik, főleg, hogy ennyire egyszerű.... (2012.02.03. 12:17) Vörösáfonyás-zabpelyhes cookie
  • danisoft: Ez az egyik legfinomabb süti, amit ettem, pedig mondhatom, elég nagy a verseny itthon! :) (2011.10.08. 15:43) Tökéletes brownie
  • 194408: Ismerőseimnél problémát szokott okozni a knédligombóc szalvétába kötése,ezt is a felvidéken tanult... (2010.12.02. 22:35) Kacsapecsenye párolt káposztával és knédlivel

Linkblog

2007.10.21. 17:07 Zosa22

Kacsapecsenye párolt káposztával és knédlivel

 

Azt hiszem, nem találhatnék ki jobbat első blogos bejegyzésem témájául a tegnapi „cseh” vacsoránknál.  A kacsa már egy pár hete foglalta a helyet a mélyhűtőben, úgyhogy amikor a héten knédlit találtam a boltban, tudtam, eljött az ideje egy igazi, őszi, knédlivel és párolt káposztával körített kacsapecsenyének. Ezt az ételt az teszi nagy kedvencemmé, hogy amellett, hogy nagyon finom, végtelenül egyszerű elkészíteni, így egy munkás-szombat után is 3 óra alatt úgy raktam asztalra a kész vacsorát, hogy közben még a konyhát is kitakarítottam.

Almával töltött kacsa

Hozzávalók:

  • 1 szép kacsa
  • 3 szem alma
  • 2 dl húslé
  • 1 dl vörösbor
  • bors
  • majoránna

A kacsát megmosom, kívül-belül bedörzsölöm sóval, borssal, majoránnával, a hasüregét megtöltöm a meghámozott, cikkekre vágott almával. Berakom a kacsasütőbe, aláöntöm a húslevet és a bort, és forró sütőben, a saját kisült levével időnként megöntözve 2,5-3 óra alatt puhára, piros-ropogósra sütöm.

Párolt káposzta

Miután a kacsa már sült egy kis ideig, kényelmesen nekilátok a párolt káposztának.

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröskáposzta
  • 1 szép alma
  • 2 nagy fej hagyma
  • 1 dl vörösbor
  • örölt kömény
  • ecet
  • cukor
  • olaj

A káposzta külső leveleit eldobom, a többit apróra vágom, besózóm és egy kicsit állni hagyom. Ezután laskára vágom a hagymát, és olajon elkezdem fonnyasztani. Némi tűnődés után úgy döntök, hogy nincs kedvem a cukor karamellizálásával foglalkozni, hanem simán rázúdítom a káposztát, és utánaküldöm a lereszelt almát, a bort, a cukrot, a köményt és az ecetet, majd fedő alatt istenire párolom. Akkor zárom el a gázt, amikor a káposzta még éppen roppan, mert a kacsának még úgyis kell egy fél óra, és addig a káposzta a fedő alatt „beérik”.

Knédli

A knédli gyári, úgyhogy a teendő vele mindössze annyi, hogy bedobom a mikróba 2 percre, miután elzártam a gázt kacsa alatt. Feltett szándékom egyszer igazit csinálni itthon, de ahhoz még kell szereznem egy jó receptet...

 

 

4 komment

Címkék: kacsa szárnyas párolt káposzta knédli


A bejegyzés trackback címe:

https://torokparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr97202994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Looker 2007.10.22. 12:12:09

Hú ez marha jól néz ki!
Mikor jön a következő recept? Ezt biztosan kipróbálom, hacsak meg nem csinálod valamikor nekem. :)

194408 2010.12.01. 18:19:57

Finom és egyszerű a KENYÉRKNÉDLI receptje:5 szikkadt zsemle,vagy 25 dkg kenyér apró kockára vágva.Tálban kevergetve meglocsolni 5 evőkanál olajjal,vagy olvasztott zsírral,amibe pirithatunk pici reszelt hagymát,vagy petruszöldet.Só nem kell mert a kenyér sós.2,5 vagy 3 dl tejben elkeverünk egy tojást,majd kevergetve a zsemlét rálocsoljuk.Állni hagyjuk,hogy felszívja a tejet,majd ugyancsak kevergetve rászórunk 5 előkanál lisztet.Összekeverjük,egy nagy gombócot formálunk amit konyharuhába kötve lobogó sózott vízben egy óra hosszig-néha meglökve,hogy forduljon-főzzük.Kiemelve,kibontva tálaljuk.Ez 4 adag.Tálalható a kacsához,mártásos húsokhoz,pl.:vadas,de finom túróval,tepertővel,de darált cukros mákkal,dióval is.

Zosa22 2010.12.02. 09:13:01

@194408: Köszönöm szépen a receptet!
Látom, ez olyan knédli, amit nem gőzölni kell, hanem főzni, így tényleg egyszerűbb :)
Bár nekem nagy vágyam (többek között) egy olyan knédlifőző edény, mint amit Csehországban meg Szlovákiában használnak...
Hátha kapok egyet Karácsonyra ;)

194408 2010.12.02. 22:35:13

Ismerőseimnél problémát szokott okozni a knédligombóc szalvétába kötése,ezt is a felvidéken tanultam.A gombócot a négyzet alakú szalvéta közepébe teszem,a szalvéta négy sarkát összefogva a gombócot meggömbölyítem,hogy szorosabb legyen.A gombóc fölött körbetekerem a szalvéta egyik sarkának az ágát és maga alá húzva szorosan áthúzom.Amikor megfőtt fakanál nyelét az áthúzott kötés alá akasztva könnyen kiemelhető a vízből.A klasszikus kelesztett és gőzölt knédlit a mai szlovák és cseh asszonyok ritkán készítik,mivel a kész knédli minden boltban kapható és ezt csak melegíteni kell.A kenyérknédlit mindenütt készítik elhasználva a megmaradt kenyereket.
süti beállítások módosítása