Panettonét először Olaszországban, évekkel ezelőtt, a nászutunkon ettünk, azóta próbáltam megtalálni az igazi receptet, rekonstruálni ugyanazt az ízt... És most végre sikerült, ezzel a recepttel:

- 50 dkg liszt
- 1/2 kocka élesztő
- 2 dl langyos tej
- 5 dkg cukor
- 2 tojássárgája
- 1 tojás
- 10 dkg vaj
- csipet só
- 2 ek vaníliás cukor
- 1 tk reszelt citromhéj
- ¼ tk őrölt ánizs
- 2 ek rum
- 5 dkg aranymazsola
- 10 dkg aszalt vörösáfonya
- 5 dkg kandírozott narancs- és citromhéj (én most kandírozott citromhéj helyett házilag kandírozott pomelo-héjat raktam bele)
- 4 dkg fenyőmag
Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl tejjel, kevés liszttel felfuttatom, a megmosott mazsolát és a kandírozott gyümölcshéjat beáztatom a rumba, félreteszem.
A cukrot, a vaníliás cukrot és a sót a maradék tejjel kikeverem, és hozzáadom a tojásokat, majd beleforgatom a lisztet, a vajat, a narancs- és citromhéjat, valamint az ánizst. A felfuttatott élesztőt hozzáadom a lisztes keverékhez, és rugalmas tésztát gyúrok belőle. Fél óráig kelesztem meleg helyen, majd hozzáadom a beáztatott gyümölcsöket és a fenyőmagot.
Egy tortaformát kibélelek sütőpapírral, úgy, hogy a papír henger alakban magasabban legyen, mint a tortaforma széle – hogy a legyen helye felfelé növekednie a tésztának. Ha kell, még alufóliával is körbetekerem, hogy jobban tartson. Beletöltöm a tésztát, letakarva további 50 percet kelesztem, míg kb. kétszeresére nő.
A tészta tetejét keresztben bevágom, és előmelegített sütőben 175 °C-on, légkeveréssel kb. 50 percig sütöm – hogy ne égjen meg a teteje - egy darab alufóliával letakarva. 15 perc sütés után a tetejét megkenem kevés olvasztott vajjal.
Az élesztőt 1 dl tejjel, kevés liszttel felfuttatom, a megmosott mazsolát és a kandírozott gyümölcshéjat beáztatom a rumba, félreteszem.
A cukrot, a vaníliás cukrot és a sót a maradék tejjel kikeverem, és hozzáadom a tojásokat, majd beleforgatom a lisztet, a vajat, a narancs- és citromhéjat, valamint az ánizst. A felfuttatott élesztőt hozzáadom a lisztes keverékhez, és rugalmas tésztát gyúrok belőle. Fél óráig kelesztem meleg helyen, majd hozzáadom a beáztatott gyümölcsöket és a fenyőmagot.
Egy tortaformát kibélelek sütőpapírral, úgy, hogy a papír henger alakban magasabban legyen, mint a tortaforma széle – hogy a legyen helye felfelé növekednie a tésztának. Ha kell, még alufóliával is körbetekerem, hogy jobban tartson. Beletöltöm a tésztát, letakarva további 50 percet kelesztem, míg kb. kétszeresére nő.
A tészta tetejét keresztben bevágom, és előmelegített sütőben 175 °C-on, légkeveréssel kb. 50 percig sütöm – hogy ne égjen meg a teteje - egy darab alufóliával letakarva. 15 perc sütés után a tetejét megkenem kevés olvasztott vajjal.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.