Gyalázatosan régen nem írtam a blogba- nem kedveztek a körülmények: a nyaralások, az örökmozgó másfél éves, aki harsány csatakiáltással veti rá magát a monitorra, ha bekapcsolom a gépem, no meg a konstans alváshiány, ami miatt esténként inkább elaludtam a srácok mellett, ahelyett, hogy lejöttem volna fogalmazni…
A gasztronómia persze nem pihent, csak a dokumentáció szünetelt, de most nagyon gyorsan hiányt pótolok: a múltkori vacsoránk, ami teljesen házi volt: írós házi kenyér saját készítésű sajttal.
Már egy jó néhány hónapja többnyire saját sütésű kenyérféléket eszünk, recepteket azért nem írtam korábban, mert az igazi más tollaival való ékeskedés lett volna: Limara csodálatos receptjei nekem betűről betűre beválnak, és az ő praktikáit használva könnyedén sütöm mostanában a finomabbnál finomabb kenyérkéket. A tejünk is házi, amióta felszereltek a közelünkben egy tejautomatát - „befalazott tehénke”, ahogy a nagyfiam emlegeti, tobzódunk a finom házitejben. És tegnap elkészítettem életem első házi sajtját is!
Hozzávalók:
- 3 l tej
- 0,3 dl ecet
- 3 ek só
- 1 kk őrölt kömény/maréknyi snidling/2 gerezd zúzott fokhagyma stb.
3 liter tejet felforralok, beleöntök 0,3 dl 10 %-os ecetet , és időnként megkeverve még néhány percig forralom. Az ecettől szép lassan kicsapódik a fehérje, és feljön a tetejére. Egy tetrapelenkán keresztül átszűrőm, de nem nyomkodom, csak a nagyját engedem át a pelenkán, a visszamaradt, valamennyi savót még tartalmazó masszát egy pillanatra még visszaborítom a főzőedénybe, és ezen a fázison sózom, illetve fűszerezem (a legtöbb recept a forralás elején vagy az ecettel együtt adja hozzá a sót, én pedig szeretem felhasználni a savót, ami, ha sós, sokkal kevesebb dologra alkalmas sajnos).
Alaposan elkeverem benne a fűszereket, ezután visszaöntöm a pelenkára, és jól kinyomkodom belőle a maradék savót (ezt már külön gyűjtöm).
A kinyomkodott masszát beleöntöm a préselő edényembe (elkészítéséről itt) ráteszem a tetejét, arra egy vízzel teli nagy befőttesüveget (ez a súly) és az egészet egy sós vízzel (1 l hideg víz + 1 ek só) teli edénybe állítom, majd megy az egész a hűtőbe 24 órára.
Ha kész, kiborítom egy tányérra, és frissen sült házi kenyérrel* kínálom.
* A házi kenyér Limarának ez a receptje, egyetlen különbséggel, hogy víz helyett a sajtkészítés során nyert savóval készült.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.