Kis családom nagyon kedveli a humuszt, aminek a csicseriborsó mellett a másik fő összetevője a thina, azaz szezámmag-krém. Ez szokott általában a szűk keresztmetszet lenni, mivel, miközben csicseriborsó mindig van itthon, thinát csak néha, és húzós ára miatt biztosan nem hirtelen felindulásból szoktam beszerezni. Viszont a múltkor az „Usán” diszkont osztályán 400 Ft-ért vettem egy fél kilós csomag szezámmagot, és kipróbáltam, vajon tudok-e belőle itthon thinát gyártani? Nos, tudok :)
Hozzávalók:
- szezámmag
- olívaolaj
Kb. egy bögre szezámmagot vastag falú tepsiben kevergetve-rázogatva világos zsemleszínűre pirítok. Amikor lehűlt, botmixerrel összedolgozom olyan 1 dl olívaolajjal, amíg egynemű pép nem lesz belőle.
Megjegyzés 1# Mielőtt nekikezdtem volna, természetesen utánanéztem a szakirodalomnak (azaz megnéztem más gasztroblogokat, ők hogy csinálták). Legtöbb helyen azt ajánlották, hogy a megpirított szezámmagot előbb őröljük meg, és úgy keverjük hozzá az olajat. Az a helyzet, hogy nekem nincs olyan eszközöm, amivel le tudtam volna darálni a szezámmagot (kávédaráló esetleg?), de így is teljesen jól működött.
Megjegyzés 2# Az első egy próbaadag volt, ezért mennyiségek hozzávetőlegesek. Legközelebb kimérem pontosan a hozzávalókat.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.