- 25 dkg margarin
- 3 ek cukor
- 5 tojás
- ½ cs sütőpor
- 3 pohár rétesliszt
- 1,5 kg alma
- kevés cukor
- fahéj
- citrom
- 3 ek porcukor
Először elkészítem az omlós alapot: összedolgozom a margarint meg a cukrot, majd hozzáadom a tojássárgáját, és a liszttel összekevert sütőport. A jól kidolgozott tésztát legalább fél órára hűtőbe rakom hűlni.
Ha kész, nagyjából kinyújtom, majd beleegyengetem a kivajazott, lisztezett tepsibe, előmelegített sütőben (175 C) elősütöm, épp hogy csak egy kis színt kapjon.
Közben elkészítem az almatölteléket: kb 1,5 kg almát meghámozok, feldarabolom, magházát eltávolítom, majd nagy lyukú reszelőn lereszelem. Nagyobb lábosban, fahéjjal, citromhéjjal, ha savanykásabb az alma, kevés cukorral összepárolom.
A megpárolt almatölteléket rárétegezem a pitealapra, és visszatolom még egy kicsit a sütőbe.
Közben a maradék tojásfehérjéből 3-4 kanál porcukorral kemény habot verek, rásimítom a pite tetejére, és addig sütöm, amíg aranyszínű nem lesz.
Az én drága nagymamámnak ez az egyik legfinomabb sütije. Hagyományos lengyel recept, a neve szarlotka (ejtsd: sarlotka), bár persze ennek is több variációja ismert – mi így szeretjük a legjobban, ahogy a nagymamám készíti.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.