Joanne Fluke Sütiskrimijéből vettem az alábbi receptet, és azzal a lendülettel be is soroltam „rendszeresen készítendő” kaják közé. Lehet desszertnek tálalni, ilyenkor remekül illik hozzá egy kis tejszínhab vagy egy gombóc vaníliafagylalt, de egy tartalmasabb leves után második fogásként is megállja a helyét. És remekül el lehet bele használni a megmaradt, kissé szikkadt kenyeret.
Barackos kenyérfelfújt
- Hozzávalók 6 személyre:
- 8 szelet fehérkenyér
- 5 dkg kristálycukor
- 10 dkg aprított aszalt sárgabarack (nem kell túl apróra vágni, jók benne a nagyobb darabok)
- 3 tojás
- 2 ek vaníliás cukor
- 0,5 l zsíros tej (vagy tej + 1-2 dl tejszín)
- Öntetnek: tejszínhab vagy vaníliafagylalt
Vastagon kivajazok egy 1,5 literes tűzálló tálat. Levágom a kenyérszeletek héját, és minden szeletből 4 háromszöget vágok. A háromszögek kb. egyharmadát a tűzálló tál aljára helyezem. Rászórom a cukor egyharmadát és a felaprított barack felét. Erre rakom a megmaradt kenyér-háromszögek felét, megszórom a megmaradt cukor felével, és elterítem rajta a maradék barackot.
Lefedem a maradék kenyér-háromszögekkel, és megszórom a megmaradt cukorral. Felverem a tojásokat, és hozzákeverem a tejet és a vaníliás cukrot. A tűzálló edénybe öntöm, és szobahőmérsékleten állni hagyom 30 percig. (Ennyi idő alatt a kenyér beszívja a tojásos tejszínt.)
Előmelegítem a sütőt 180 °C-ra. Fedő nélkül 40-45 percig sütöm a kenyérfelfújtat, amíg megdermed és a teteje aranybarna lesz.
Hagyom kicsit hűlni,majd desszertes tányérokon tálalom.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.