Közkívánatra megosztom itt a blogon a bonbonok receptjét, amik akkora sikert arattak idén Karácsonykor, mind a fogyasztók, mind a készítők – az ügyes kiskukta nagyfiam, aki boldogan gyurmázott a csokimasszában – részéről. Az utolsó kivételével az összes a Nők Lapja konyha 2009. novemberi számából van, az aszalt gyümölcsös-fehércsokis bonbon pedig Julitól származik, hálás köszönet érte ezúton is!

Aszalt szilvával töltött marcipánbonbon - 15 db
- 20 dkg marcipán
- 15 db aszalt szilva
- 15 db egész mandula
- 20 dkg étcsoki
A marcipánt 15 egyforma részre vágjuk, az ujjaink közt kinyújtjuk és minden darabbal beburkolunk egy-egy aszalt szilvát. Két kezünk közt hosszúkásra formáljuk. Az étcsokoládét felolvasztjuk és belemártjuk a szilvával töltött marcipánokat, majd sütőpapírra tesszük. A tetejáre egy-egy egész mandulát nyomunk. Hűtőben dermesztjük.
Marcipános-narancsos bonbon – 35 -40 db
- 40 dkg marcipán
- 10 dkg kandírozott naranhéj
- 4 cl Cointreau (eredeti recept szerint rum)
- 20 dkg étcsokoládé
A marcipánt a Cointreau-val és a kockára vágott narancshéjjal összegyúrjuk, porcukorral meghintett deszkán kb 2 cm-es lappá nyújtjuk. Tetszés szerint kockákra vágjuk vagy kiszúrókkal formázzuk. A csokoládét megolvasztjuk, a kiszúrt figurákat begmártjuk a csokoládéban és sütőpapírra helyezzük. Hűtőben dermesztjük.
Mogyorós-tejcsokis bonbon – 25 db
- 35 dkg tejcsoki
- 1 dl tejszín
- 25 db egész mogyoró
- kakaópor (eredetileg 15 dkg aprított mogyoró)
A csokoládét csomómentesen megolvasztjuk, belekeverjük a tejszínt. Egy tányérba kiöntve hűtőbe tesszük dermedni. Dermedés után kiskanállal kis adagokat szedünk belőle., a közepébe egy egész mogyorót teszünk, majd kezünk között golyóvá formáljuk. Ezt követően kakaóporba forgatjuk (eredeti recept szerint aprított mogyoróba, de azt nem vettem végül, ezért maradt a kakaópor).
Fehércsokis bonbon 20-25 db
- 35 dkg fehércsoki
- 1 dl tejszín
- 25 db egész mandula
- kókuszreszelék
A fehércsokoládét csomómentesen megolvasztjuk, belekeverjük a tejszínt. Egy tányérba kiöntve hűtőbe tesszük dermedni. Dermedés után kiskanállal kis adagokat szedünk belőle, a közepébe egy egész mandulát teszünk, majd kezünk között golyóvá formáljuk. Ezt követően kókuszreszelékbe forgatjuk.
Ropogós dió – 20 db
- 20 db egész dió
- 10 dkg cukor
- 15 dkg étcsoki
- 1 ek étolaj
A cukrot megkaramellizáljuk egy serpenyőben, beleforgatjuk a fél diókat, majd villával kiemeljük, lecsöpögtetjük és sütőpapírra tesszük, hogy a karamell megdermedjen rajtuk. A csokoládét felolvasztjuk, és megmártjuk benne a karamellizált dók alját, majd sütőpapírra tesszük és hűtőben dermedni hagyjuk.
Juli-féle aszaltgyümis bonbon - kb. 50 db
- 20 dkg aszaltszilva
- 10 dkg mazsola
- 10 dkg aszalt sárgabarack
- 10 dkg aszalt vörösáfonya
- 10 dkg őrölt mandula
- 30 dkg fehércsoki
Az aszalt gyümölcsöket felaprítjuk és összekeverjük az őrölt mandulával, majd vizes kézzel golyókat formázunk belőle. A fehércsokit felolvasztjuk és beleforgatjuk a golyókat. Sütőpapíron hagyjuk megdermedni, ez kb. egy éjszakát vesz igénybe.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.