Két gyors muffin, a második egy kicsit már a Karácsony jegyében…
Kakaós-meggyes muffin
- 22 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 3 ek kakaópor
- 1 cs sütőpor
- 2 ek vaniliás cukor (az enyém már házi :) , de ha nincs, akkor 1 zacskónyi)
- csipet só
- ½ befőttesüvegnyi lecsöpögtetett magozott megybefőtt
- 2 dl tej
- 7 dkg olaj (ígérem, legközelebb kimérem pontosan, hogy ez térfogatra mennyinek felel meg...)
- 1 tojás
2 tálban összekeverem külön a száraz (liszt, cukor, sütőpor, kakaó, van. cukor) és a folyékony (tej, olaj, tojás) hozzávalókat (apropo olaj – utóbbi időben, kizárólag az egyszerűség kedvéért, margarin helyett sima napraforgó étolajat használok az egyszerűbb sütikbe, így nem kell plusz edényt koszolni, margarint mikróban melegíteni, stb.. Az eredeti mennyiség 2/3-át-3/4-ét kell venni körülbelül).
Mialatt összevegyítem a két tál tartalmát és belekeverem a meggyet is, a fiam kibéleli a muffintepsi összes mélyedését papírkapszlikkal, (némelyiket többel is) és együtt ügyesen 2/3-áig töltjük az összeset.
175 Cº-ra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt megsütöm.
Almás-fahéjas zabpelyhes muffin
- 15 dkg liszt
- 10 dkg cukor (ha édes az alma, lehet kevesebb is, ki hogy szereti)
- 5 dkg zabpehely
- őrölt fahéj
- sütőpor, vaníliás cukor
- csipet só
- 2 közepes alma
- ízlés szerint mazsola
- 2 dl tej
- 7 dkg olaj
- 1 tojás
Tetejére narancsos máz:
- porcukor
- 1 narancs
2 tálban külön összekeverem a száraz és a folyékony hozzávalókat, majd egyesítem a két tál tartalmát. Meghámozom, nagy lyukú reszelőn lereszelem az almát, és azt is hozzákeverem. Itt lehet beletenni a mazsolát is (az én családom sajnos nem szereti, úgyhogy nem szoktam rakni bele, pedig remekül illene hozzá szerintem). A muffinformába papírt teszek, a mélyedéseket 2/3-ig töltöm, majd 175 Cº-ra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt megsütöm.
A tetejére kerülő mázat nyugodtan el lehet hagyni, ha valaki siet, anélkül is nagyon finom, sőt, talán egészségesebb is :)
Egyébként úgy készül, hogy 4-5 ek. porcukorhoz hozzáöntök pár csepp forró vizet, majd sima, sűrű, lassan folyós masszává keverem, majd belereszelek egy kevés narancshéjat és belecsepegtetek egy-két csepp narancsolaj-aromát is.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.