Fél év tejmentes diéta után bizony nagyon tudnak hiányozni az ilyen ételek, mint a tejberizs, vagy a túrógombóc… Nyilván, megpróbálom így-úgy helyettesíteni, kiváltani a kritikus hozzávalókat, de őszintén: nem mindig járok sikerrel. Ezért – is - jó, ha van egy olyan szakácskönyv, amiben valóban kipróbált receptek vannak. Az alábbi például Szőke Krisztina: Tej-, tojás-, és szójamentes ételek recepteskönyvéből származik.
Az íze – nyilván – nem hasonlítható össze az igazi túrógombócéval, de az állaga tökéletes, és valaki, aki már fél éve nem evett túrót, kellőképpen ki van éhezve ahhoz, hogy hajlandó legyen némi önámításra. Őszintén, nem is olyan rossz ! :)
![](http://torokparadicsom.blog.hu/media/image/2011/Hamis%20turogomboc.jpg)
- 0,5 l híg kókusztej (porból is lehet)
- 15 dkg köles
- citrom
- 4-5 ek liszt
- 2 ek gríz
A kókusztejben 15 dkg kölest lassú tűzön puhára főzök, amíg túró állagú nem lesz. Ha kihűlt, hozzáadom egy fél citrom reszelt héját és levét, valamint 4-5 evőkanál lisztet és 2 evőkanál grízt. Jól összekeverem, ha nagyon ragad, adok még hozzá lisztet.
Lisztes kézzel kicsi gombócokat formálok belőle, hogy könnyebben átfőjön és forrásban lévő vízbe dobom. Amint feljönnek a víz tetejére, kiszedem, és pirított zsemlemorzsában megforgatom. Porcukorral megszórva tálalom.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
cgitar 2012.03.07. 19:09:45
Raktam bele még egy tojás felvert habját majd miután kihűlt mandulából készült tejfölt raktam rá.
Látszatra is ízre is tökéletes volt :)
Zosa22 2012.03.07. 23:41:30
Úgy rémlik, hogy a blogba nem raktam fel, de kőrözöttet is szoktam kölesből csinálni, és az is fincsi!
cgitar 2012.03.08. 21:37:44