Még júliusban - de rég volt! - kaptam egy hatalmas adag meggyet, napokba telt, mire feldolgoztam, és mivel már kissé untam a klasszikus változatot, ezért most kétféle újjal kísérleteztem: a vörösboros és a csokoládés meggylekvárral.
A vörösboros kissé durva lett – a recept, amit irányadónak tekintettem, elég bőkezűen bánt a cukorral, én pedig , mire észbe kaptam, hogy a jó édes, finom meggybe sok lesz ennyi cukor, már késő volt, úgyhogy a vörösbormennyiség növelésével próbáltam menteni a menthetőt… A végeredmény nagyon finom, de kizárólag 18 éven felüliek számára ajánlott :)
Hozzávalók:
- kb. 3 kg meggy (magozva)
- kevesebb!, mint 1 kg cukor
- 2 csomag 3:1 dzsemfix
- üvegnyi száraz vörösbor / jó minőségű étcsokoládé
Először is a kisfiammal kimagoztuk a irgalmatlan mennyiségű meggyet. Nagyobb lábosban feltettem főzni, egy lendülettel rászórtam a cukrot (ezt nem kellett volna) és elkezdtem főzni. Felforraltam, botmixerrel pürésítettem, ráöntöttem 3 dl vörösbort (kg-ként 1 dl) konstatáltam, hogy ez nagyon édes, úgyhogy hozzáadtam még 2 decit, aztán még kettőt… Végül hozzáadtam a dzsemfixet, még picit még forraltam, és kiszedtem az előzőleg kimosott, sterilizált befőttesüvegekbe.
A másik felét a meggynek gyerekbarát módon készítettem el, a magozás procedúrája ugyanaz volt, viszont itt már tanultam, az előző hibámból, és nagyon óvatosan kezdtem cukrozni a meggyet, és a mixelés után nem vörösborral, hanem gyümölcs kg-ként 100 g jó minőségű, előzőleg megolvasztott étcsokoládét kevertem hozzá. Ugyanúgy zseléfixszel kevertem, majd mosott, sterilizált üvegekbe szedtem. Nem tudjuk, meddig áll el, nálunk már nem sokáig :)
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.