HTML

Friss topikok

  • Zosa22: Szia! Az Écsy Kft-től (www.ecsy.hu/) vettem az enyémet, a Soroksári úton van a boltjuk. Katalógus... (2014.01.22. 14:36) Csokis poszt
  • cgitar: Ha megosztanád a kőrözött receptjét is velem nagyon örülnék :) (2012.03.08. 21:37) Hamis túrógombóc kölesből
  • cirl: köszönöm, várjuk már nagyon a csokireceptet! :) a thina is tetszik, főleg, hogy ennyire egyszerű.... (2012.02.03. 12:17) Vörösáfonyás-zabpelyhes cookie
  • danisoft: Ez az egyik legfinomabb süti, amit ettem, pedig mondhatom, elég nagy a verseny itthon! :) (2011.10.08. 15:43) Tökéletes brownie
  • 194408: Ismerőseimnél problémát szokott okozni a knédligombóc szalvétába kötése,ezt is a felvidéken tanult... (2010.12.02. 22:35) Kacsapecsenye párolt káposztával és knédlivel

Linkblog

2012.09.03. 13:27 Zosa22

Házi sajt

Gyalázatosan régen nem írtam a blogba- nem kedveztek a körülmények: a nyaralások, az örökmozgó másfél éves, aki harsány csatakiáltással veti rá magát a monitorra, ha bekapcsolom a gépem, no meg a konstans alváshiány, ami miatt esténként inkább elaludtam a srácok mellett, ahelyett, hogy lejöttem volna fogalmazni…

A gasztronómia persze nem pihent, csak a dokumentáció szünetelt, de most nagyon gyorsan hiányt pótolok: a múltkori vacsoránk, ami teljesen házi volt: írós házi kenyér saját készítésű sajttal.

Már egy jó néhány hónapja többnyire saját sütésű kenyérféléket eszünk, recepteket azért nem írtam korábban, mert az igazi más tollaival való ékeskedés lett volna: Limara csodálatos receptjei nekem betűről betűre beválnak, és az ő praktikáit használva könnyedén sütöm mostanában a finomabbnál finomabb kenyérkéket. A tejünk is házi, amióta felszereltek a közelünkben egy tejautomatát - „befalazott tehénke”, ahogy a nagyfiam emlegeti, tobzódunk a finom házitejben. És tegnap elkészítettem életem első házi sajtját is!

 Hozzávalók:

  • 3 l tej
  • 0,3 dl ecet
  • 3 ek só
  • 1 kk őrölt kömény/maréknyi snidling/2 gerezd zúzott fokhagyma stb.

3 liter tejet felforralok, beleöntök 0,3 dl 10 %-os ecetet , és időnként megkeverve még néhány percig forralom. Az ecettől szép lassan kicsapódik a fehérje, és feljön a tetejére. Egy tetrapelenkán keresztül átszűrőm, de nem nyomkodom, csak a nagyját engedem át a pelenkán, a visszamaradt, valamennyi savót még tartalmazó masszát egy pillanatra még visszaborítom a főzőedénybe, és ezen a fázison sózom, illetve fűszerezem (a legtöbb recept a forralás elején vagy az ecettel együtt adja hozzá a sót, én pedig szeretem felhasználni a savót, ami, ha sós, sokkal kevesebb dologra alkalmas sajnos).

Alaposan elkeverem benne a fűszereket, ezután visszaöntöm a pelenkára, és jól kinyomkodom belőle a maradék savót (ezt már külön gyűjtöm).

A kinyomkodott masszát beleöntöm a préselő edényembe (elkészítéséről itt) ráteszem a tetejét, arra egy vízzel teli nagy befőttesüveget (ez a súly) és az egészet egy sós vízzel (1 l hideg víz + 1 ek só) teli edénybe állítom, majd megy az egész a hűtőbe 24 órára.

Ha kész, kiborítom egy tányérra, és frissen sült házi kenyérrel* kínálom.

* A házi kenyér Limarának ez a receptje, egyetlen különbséggel, hogy víz helyett a sajtkészítés során nyert savóval készült.

Szólj hozzá!

Címkék: kenyér sajt házi


A bejegyzés trackback címe:

https://torokparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr474749186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása