HTML

Friss topikok

  • Zosa22: Szia! Az Écsy Kft-től (www.ecsy.hu/) vettem az enyémet, a Soroksári úton van a boltjuk. Katalógus... (2014.01.22. 14:36) Csokis poszt
  • cgitar: Ha megosztanád a kőrözött receptjét is velem nagyon örülnék :) (2012.03.08. 21:37) Hamis túrógombóc kölesből
  • cirl: köszönöm, várjuk már nagyon a csokireceptet! :) a thina is tetszik, főleg, hogy ennyire egyszerű.... (2012.02.03. 12:17) Vörösáfonyás-zabpelyhes cookie
  • danisoft: Ez az egyik legfinomabb süti, amit ettem, pedig mondhatom, elég nagy a verseny itthon! :) (2011.10.08. 15:43) Tökéletes brownie
  • 194408: Ismerőseimnél problémát szokott okozni a knédligombóc szalvétába kötése,ezt is a felvidéken tanult... (2010.12.02. 22:35) Kacsapecsenye párolt káposztával és knédlivel

Linkblog

2012.02.04. 22:07 Zosa22

Farsangi fánk

 Ezzel a bejegyzéssel egy réges-régi tartozást egyenlítek ki, sokszor keresték már rajtam ezt a receptet, hát végre, íme! Ez a mennyiség hozzávetőleg 50 db fánk készítésére alkalmas, természetesen lehet felezni a mennyiséget, de őszintén, megéri vacak 25 fánkért nekiállni az egésznek?

A tésztához

  • 1 kg finomliszt
  • 1 csésze cukor
  • 8 tojássárgája
  • 1 cs. van. cukor
  • 1 citrom
  • 2 kocka élesztő
  • csipet só
  • 10-12 dkg vaj (margarin)
  • kb. ½ l tej
  • 4 cl rum (elhagyható)

továbbá:

  • lekvár (ízlés szerint, nekünk rózsalekvárral az igaz, de úgy tudom, Mo-n ez inkább ritkaság, a lényeg, hogy sűrű, lehetőleg sütésálló legyen)
  • 1,5-2 l olaj
  • porcukor
 
Tészta: ½ literes bögrében felfuttatom az élesztőt. Hozzáadom a lisztet, a tojássárgáját, a cukrot, belereszelem a citromhéjat, hozzáöntöm a rumot és addig gyúrom, amíg ruganyos tésztát nem kapok. Ezután hozzáadom az olvasztott vajat és újra átgyúrom. Meleg helyre félreteszem, amikor kétszeresére kelt, akkor van kész a tészta.
 
 
Fánkok készítése: egyszerre a tészta kb. 1/3-ával dolgozom. A tésztát lisztezett gyúródeszkán vékonyra nyújtom. A kinyújtott tészta feléből pohárral korongokat szaggatok, a többi részén ugyanazzal a pohárral „megjelölöm” a fánk helyét, de nem vágom át teljesen. Ezeknek a köröknek a közepébe teszek 1-1 kiskanálnyi lekvárt. A megjelölt szélt megkenem a tojásfehérjével, ráborítok egy kiszaggatott tészta-kört, az ujjammal rányomkodom a szélét, és ugyanazzal a pohárral kiszaggatom a kész fánkokat. Lisztezett vágódeszkára vagy tálcára egymás mellé helyezem a kiszaggatott fánkokat, úgy, hogy ne érjenek össze, és konyharuhával leborítva félreteszem. Ahogy készítem a többi fánkot a következő adag tésztából, ezalatt meg is kelnek a már kiszaggatott fánkok.
 
 
Sütés: Nagyméretű, laposabb lábosban – az űrtartalmától függően – 1,5-2 liter olajat melegítek. (Fontos, hogy annyi olajban süssük, hogy a fánk lebegjen, ne érjen az edény aljára, mert akkor könnyen leég!) Amikor már forró a olaj, egyesével, a megkelt (domború) felével lefelé óvatosan belemerítem a fánkokat, és kb. 2-3 percig sütöm. Amikor az alja már aranybarna, megfordítom, és még 1-2 percig sütöm. Sütés közben folyamatosan figyelem, hogy ne égjen le. A kész fánkokat a papírtörlővel fedett tányérra szedem, és porcukorral megszórva tálalom.
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: fánk kelt tészta


A bejegyzés trackback címe:

https://torokparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr714066608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása