Az utóbbi időkben nagyon rákaptunk az amerikai sütikre, csak mindig lelkiismeretfurdalással küzdve sütöm és eszem őket, mert azért túl egészségesnek nem nevezhetők a nagy mennyiségű cukrot, csokoládét, vajat tartalmazó, jó tömény receptek... (na persze, nem véletlenül olyan finomak) A lelkiismeret furdalás csökkentésére dolgoztam ki az alábbi receptet, tk. liszttel, barnacukorral és zabpehellyel. Ugyanolyan finom, de így többet merünk enni belőle! :D
UI: Kriszta: jön majd a csokoládé is...
- 15 dkg olvasztott vaj
- 15 dkg barna cukor
- 5 dkg vaníliás cukor (házi, ha nincs, 20 dkg b.cukor + 1 kk. vanília esszencia)
- 1/4 teáskanál só
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 2 nagy tojás
- 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 bögre aszalt vörösáfonya
- 10 dkg őrölt zabpehely
Egy nagy tálban megolvasztom a vajat. Hozzáadom a kétféle cukrot, és jól összekeverem. Hozzákeverem a sót és a szódabikarbónát. Miután a keverék szobahőmérsékletűre hűlt, hozzákeverem a felvert tojásokat. Beleszórom a lisztet, és alaposan összedolgozom az egészet. Végül belekeverem a vörösáfonyát is. A zabpelyhet robotgépben durvára darálom, hozzáadom a tésztához és jól összekeverem. 30 percre beteszem a tésztát a hűtőbe.
A tésztából kézzel diónyi golyókat formálok. Sütőpapírral kibélelt nagy sütőlapra helyezem a golyókat, egymástól 7-8 cm távolságra. Spatulával, vagy a kezemmel koronggá lapítom a golyókat.
Előmelegített sütőben 190 °C-on sütöm10 percig. 2 percig hagyom hűlni a sütőlapon, majd átrakom tortarácsra, és hagyom őket teljesen kihűlni. Ebből az adag tésztából kb. 25-30 db szokott nekem kijönni.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
cirl 2012.02.03. 12:17:57
a thina is tetszik, főleg, hogy ennyire egyszerű... ;)