HTML

Friss topikok

  • Zosa22: Szia! Az Écsy Kft-től (www.ecsy.hu/) vettem az enyémet, a Soroksári úton van a boltjuk. Katalógus... (2014.01.22. 14:36) Csokis poszt
  • cgitar: Ha megosztanád a kőrözött receptjét is velem nagyon örülnék :) (2012.03.08. 21:37) Hamis túrógombóc kölesből
  • cirl: köszönöm, várjuk már nagyon a csokireceptet! :) a thina is tetszik, főleg, hogy ennyire egyszerű.... (2012.02.03. 12:17) Vörösáfonyás-zabpelyhes cookie
  • danisoft: Ez az egyik legfinomabb süti, amit ettem, pedig mondhatom, elég nagy a verseny itthon! :) (2011.10.08. 15:43) Tökéletes brownie
  • 194408: Ismerőseimnél problémát szokott okozni a knédligombóc szalvétába kötése,ezt is a felvidéken tanult... (2010.12.02. 22:35) Kacsapecsenye párolt káposztával és knédlivel

Linkblog

2011.10.11. 11:27 Zosa22

Barszcz ukraiński: lengyel-ukrán céklalaeves :)

 

Nagyon régen készülök rá, hogy feltegyek néhány igazi lengyel receptet a blogba.
Ami miatt bizonytalankodtam eddig, az, hogy nálunk ezek abszolút alap kaják, vagyis egyszerűen nem jut eszembe cifrázni, fotózni, csak főzöm, ahogy anyukámtól, nagymamámtól tanultam, esszük, azt kész. Másrészt mindig bizonytalan vagyok kicsit a pontosságukat illetően, mert ugyanúgy, ahogy a magyar konyhában is a klasszikus gulyás vagy pörkölt recepttől néha kicsit eltérő módon, a család szája íze szerint készül egy-egy étel, ugyanígy, nem tudom, hogy az én barszczom vagy bigosom mennyire állná meg a helyét egy „szakértő bizottság” előtt. Tudom például, hogy ezt a levest nagyon sokan főzik Lengyelországban marhahússal, sőt, többféle hússal, sokak szerint így autentikus. Úgyhogy mindenképpen leszögezném, hogy nem szállok senkivel vitába, én így főzöm, mi így szeretjük, úgyhogy fogadjátok Ti is szeretettel!
 
 
Ami a Barszcz ukraińsi-t illeti, annyit tudni kell róla, hogy a klasszikus barszcztól (erjesztett céklalevestől) alapvetően különbözik, ebben friss cékla van, megkülönböztetésül hívják ezért ukránnak (ukraiński) hogy valóban van-e ukrán vonatkozása, azt nehéz megmondani, nekem legalábbis nem sikerült a nyomára bukkannom. Elképzelhető, hogy csak úgy ráragadt, ugyanúgy, ahogy a legfinomabb lengyel kajának, a pierogi ruskie-nak (recept később) sincs semmi köze az orosz konyhához…
Mindenesetre sűrű, laktató, finom zöldséges és a hideg őszi, téli napokon isteni ebéd vagy vacsora tud lenni.

 

Barszcz ukraiński (nagy adag)
 
 
  • 5 közepes cékla
  • 2 sárgarépa
  • 1 zeller
  • 1 fehérrépa
  • ½ fej káposzta (fehér)
  • 1 fej hagyma
  • 3-4 szem krumpli
  • ¼ pohár gyöngybab
  • 2 ek paradicsomsűrítmény
  • babérlevél
  • só, bors
  • olaj
  • leveskocka
  • cukor, citromsav
 
Előző este beáztatom a gyöngybabot, majd azzal kezdem másnap a levesfőzést, hogy felteszem főni – kell neki idő, amíg puha lesz. Nagylyukú reszelőn lereszelem a megtisztított, meghámozott céklát, répákat, zellert, vékony csíkokra vágom a káposztát. Laskára vágom a hagymát, egy kevés olajon, egy nagy serpenyőben dinsztelem, majd ráöntöm és összepirítom a lereszelt zöldségekkel. Átöntöm a keveréket egy nagy lábosba, felöntöm vízzel, bedobok néhány babérlevelet meg egy leveskockát (lehet húslével, vagy bullionnal is felengedni, de nem tudom, mennyivel, jó sok kell hozzá…) és időnként megkeverve puhára főzöm. Ha elfőné a levét, pótolom. Egy külön edényben megfőzöm a meghámozott, kockákra vágott krumplit. Amikor a bab és a krumpli megpuhultak, összeöntöm őket a zöldségekkel. Kb 2 evőkanálnyi paradicsomsűrítménnyel, pici cukorral, citromsavval ízesítem.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: leves lengyel cékla vegetáriánus barszcz ukraińsi


A bejegyzés trackback címe:

https://torokparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr543293921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása